Zuinige apparaten

Zuinige apparaten

Huishoudelijke apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. Als u bijvoorbeeld een koelkast wilt aanschaffen, kunt u nu in één oogopslag zien of deze zuinig is in het gebruik of niet.  
 
Op het energielabel vindt u de verschillende energieklassen, waarbij A++ het meest zuinig is en E het minst zuinig. Door vooral zuinige apparaten te gebruiken, zult u hier profijt van hebben op uw energierekening.

Ook lampen hebben dit energielabel. Als u in uw huis vooral spaarlampen gebruikt die in de klasse A++ zitten, zult u een stuk minder elektriciteit verbruiken dan wanneer u gewone gloeilampen zou gebruiken. Ook LED-lampen zijn erg zuinig. 
 
Een apparaat wordt aan een aantal vastgelegde metingen onderworpen, waardoor het uiteindelijk aan zijn energieklasse komt. Dit is wettelijk vastgelegd. Als voorbeeld: bij een wasmachine wordt gemeten hoeveel energie het apparaat verbruikt als die halfvol en vol een was draait en zowel op veertig als op zestig graden.

Naast de energie-efficiëntie kunt u ook het stroomverbruik en bij bijvoorbeeld wasmachines, het waterverbruik op het energielabel vinden.  
 
Door aangescherpte EU-maatregelen mogen van sommige apparaten geen nieuwe gemaakt worden die in de klasse A, B, C, D of lager zitten. In dit geval zou een A+ apparaat dus de minst zuinige zijn die u kunt vinden.

Als u een nieuwe wasmachine of een nieuwe koelkast wilt aanschaffen, is het aan te raden het energielabel te raadplegen. Meestal zijn de zuinige types wat duurder in aanschaf, maar uiteindelijk verdient u dit makkelijk terug op uw energierekening. De overweging dus zeker waard. 

winkelen

Besparen

a++energieklasseenergierekeningenergiezuinigzuinigzuinig energieverbruikzuinig met energiezuinige apparaten

Comments are disabled.