Wat is de beste basis zorgverzekering 2021?

Wat is de beste basis zorgverzekeringen 2021?

De beste basis zorgverzekering voor 2021 kiezen? Dit is het moment om de verschillende soorten zorgverzekeringen eens goed te vergelijken. En dat vergelijken maken wij graag makkelijk voor je zodat je veel kosten kunt besparen.  

In Nederland is het hebben van een basis zorgverzekering verplicht als je 18 jaar of ouder bent. Maar welke zorgverzekering moet je nu kiezen. Een vraag wat iedereen door de veranderende regelgeving mee aan het sparren is. Gelukkig hebben wij een makkelijker zorgvergelijker voor je op de website staan. Daarmee kun je in enkele minuten zien wat verzekeraars je echt te bieden hebben. Omdat basisverzekeringen nogal kunnen verschillen wat betreft de dekking. Daarbij heb je er weinig aan als je verzekerd bent voor zorg die je niet zal gebruiken. Dat maakt vergelijken van zorg nog belangrijker. 

De zorg veranderd voortdurend waardoor ook waarvoor je verzekerd bent veranderd. Wil je voor meer zorg verzekerd zijn? Dan is een aanvullende verzekering een goede keuze. Met een goede aanvullende zorgverzekering koop je extra dekking. Je kunt hierbij denken aan fysiotherapie of alternatieve zorg. 

Vergelijk vrije zorgkeuze of beperkt vrije keuze zorg. 

Vergelijk vrije zorgkeuze of beperkt vrije keuze zorg.

Wanneer je een zorgverzekering afsluit kan je er voor kiezen om voor een verzekeraar te gaan die voor vrije zorgkeuze gaat. Vrije zorgkeuze houdt in dat je zelf mag weten naar welke zorgaanbieder je gaat als je behoefte hebt aan zorg.  

Vrije zorgkeuze is echter niet bij iedere zorgverzekeraar een keus. Wanneer je geen vrije zorgkeuze hebt kan je dus niet zelf kiezen waar jij je zorg haalt maar heeft de zorgverzekeraar besloten waar jij je zorg moet halen. De verzekeraar heeft dan al afspraken gemaakt met bepaalde zorginstanties. Het nadeel van een vrije zorgkeuze is dat het je meer premie kost. Dat houdt overigens niet in dat vrije zorgkeuze per definitie duur is.  

Door goed online aanbieders van vrije zorgkeuze met elkaar te vergelijken kan je makkelijk voor de goedkoopste optie gaan. Maar toch een optimale dekking genieten. 

Vergelijk tandarts verzekeringen om goed verzekerd te zijn.  

Vergelijk tandarts verzekeringen om goed verzekerd te zijn.

Wat veel mensen niet weten is dat je met jouw basisziektekostenverzekering niet altijd goed gedekt bent bij tandartsbehandelingen. De basisverzekering dekt namelijk alleen de chirurgische tandheelkundige ingrepen, uitneembare kunstgebitten en röntgenfoto’s. Je bent uiteraard niet verplicht om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.  

Maar het is helemaal niet gek om er goed over na te denken of je voor een aanvullende tandartsverzekering wil gaan. Weet jij van jezelf of jouw gebit in een goede staat is of dat jouw gebit extra onderhoud nodig heeft? Mocht het laatste het geval zijn dan is het slim om de aanvullende tandartsverzekering eens goed met elkaar te vergelijken.  

Je kunt kiezen uit tandartsverzekeringen tot 250, 500, 100 euro of voor een nog uitgebreidere tandartsverzekering. Bedenk dus goed hoeveel kosten jij er per jaar kwijt voor zou zijn. 

Vergelijk aanvullende verzekeringen op fysiotherapie. 

Vergelijk aanvullende verzekeringen op fysiotherapie.

Wanneer je een blessure oploopt is dat natuurlijk erg vervelend. Vaak wordt je door je huisarts doorverwezen naar een fysiotherapeut die jou verder kan helpen. Wanneer je alleen een basiszorgverzekering hebt is de fysio maar beperkt vergoed. Er zijn echter twee uitzonderingen. De eerste uitzondering is dat mensen onder de 18 jaar negen behandelingen en indien nodig meer vergoed krijgen.  

De andere uitzonderingen zijn chronisch zieken. Dan krijg je vanaf de 21e behandeling de therapie vergoed. Het is daarom slim om een aanvullende zorgverzekering te nemen die meer fysiotherapiebehandelingen vergoed. Deze aanvullende verzekeringen worden door bijna alle zorgverzekeraars aangeboden.  

Dat houdt in dat je deze goed met elkaar kan vergelijken. Hierdoor ben je jaarlijks aanzienlijk minder geld kwijt maar wel verzekerd van een complete dekking op aanvullende zorg waaronder fysiotherapie.  

Vergelijk aanvullende verzekeringen op alternatieve zorg.  

Vergelijk aanvullende verzekeringen op alternatieve zorg.

Sommige mensen vinden de reguliere zorg niet altijd even fijn of hebben meer vertrouwen in alternatieve zorg. Vroeger wilde verzekeraars niks te maken hebben met alternatieve geneeswijze, maar de tijden zijn veranderd. Onder alternatieve zorg valt bijvoorbeeld lichaamstherapie procedures, ontspanning procedures, homeopathie en osteopathie.  

Echter hebben de zorgverzekeraars die deze vergoedingen aanbieden vrij grote prijsverschillen. Laat je dus niet in de maling nemen en vergelijk alle zorgverzekeraars die alternatieve zorg vergoeden goed met elkaar. Én bekijk daarbij goed welke alternatieve zorg deze specifieke verzekeraar precies vergoed. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten waar je precies terecht kan voor jouw alternatieve zorg.  

Sommige zorgverzekeringen hebben namelijk afspraken gemaakt met zorgaanbieders en dan kan het zomaar zijn dat je eerst een stuk moet reizen om bij je behandelaar terecht te komen. Je kan dus ook kiezen voor een vrije alternatieve zorgkeuze. Dit kost je net iets meer, maar je kan wel bij elke alternatieve zorgverlener terecht.  

Vergelijk preventieve zorg uit de basis zorgverzekeringen.

Vergelijk aanvullende verzekeringen op preventie.

Een ongeluk kun je vaak niet voorkomen maar overkomt je. Maar een gezonde leefstijl heb je wel zelf in de hand. Daarom bieden veel zorgverzekeraars kortingen aan voor een sportschool of een gezondheidscheck. De mogelijkheden vind je vaak in het premie overzicht bij preventie. Er bestaan verschillende soorten preventie waarbij je kunt denken aan: 

  • Hulp bij het stoppen met roken 
  • Kortingen op deelname aan sporten 
  • De jaarlijkse gezondheidscheck 
  • Zwangerschap preventie (voorlichting en middelen) 

Door het aanbieden van kortingen of gratis preventie besparen zorgverzekeraars jaarlijks vele duizenden euro’s op zorgkosten. Dit bewijst dat investeren de juiste manier is om een ongezonde leefstijl, seksueel overdraagbare aandoeningen door onveilige seks of ongezond gedrag te gaan doorbreken. Op die manier zul je de beste versie van jezelf worden. 

Wat kun je aan zorgkosten dragen?  

Wat kun je aan zorgkosten dragen?

Soms wil je wel verzekerd zijn maar kun je de maandelijkse kosten misschien niet betalen. In dit geval is het goed om contact met de gemeente of je werkgever te hebben. Soms zijn er speciale regelingen mogelijk om de zorgkosten dragelijk te maken. Ook bestaan er verschillende soorten verzekeringen voor mensen met weinig inkomen of schulden.  

De speciale zorgverzekeringen voor deze groep mensen bieden naast hoogwaardige zorg ook dekking voor het eigen risico. Zo wordt voorkomen dat deze groep mensen tussen wal en schip raken door zorgkosten. 

Wanneer je gebruik maakt van deze mogelijkheden worden zorgkosten direct van een uitkering of salaris ingehouden. Dit om te voorkomen dat er een achterstand ontstaat. Je kunt voor dit soort verzekeringen wel zorgtoeslag aanvragen. De hoogte van deze toeslag is vrijwel altijd afhankelijk van je gezinssituatie en inkomen of het vermogen dat je bezit.  

Vanaf wanneer kun je zorgkosten vergelijken?

Vanaf wanneer kun je zorgkosten vergelijken?

Vanaf 12 november moeten zorgverzekeringen hun premie bekendmaken. Na deze datum kun je dus het beste een zorgvergelijking maken. Waarbij je gegarandeerd inzicht krijgt in de kosten maar ook de dekking die verzekeraars aanbieden. Het heeft geen zin om voor 12 november een zorg vergelijk te maken omdat er nog van alles veranderd kan worden in de premie.  

Zet deze datum dus in je agenda om met vergelijken te beginnen. Waarbij je absoluut verzekerd bent dat jij er als eerste bij bent en geen goedkopere premie zal mislopen. 

Omdat er in de basisdekking door overheid bepaalde zorg verleend en betaald dient te worden zullen deze prijzen doorgaans enkele tot tientallen euro’s per jaar verschillen. Maar aanvullende zorgverzekeringen zijn vrij van dit besluit. Daarin is dus de meeste winst te behalen met een goede verzekering tegen onverwachte aanvullende zorg. 

Waarom moeten verzekeraars soms goedkeuring verlenen?

Waarom moeten verzekeraars soms goedkeuring verlenen?

Om voor specifieke zorg in aanmerking te komen heb je vaak goedkeuring nodig. Deze goedkeuring is er om zorgkosten in de hand te houden. Soms volstaat het namelijk om te kiezen voor mindere zorg om eenzelfde uitwerking te hebben. Dat kan zorgverzekeraars dus duizenden euro’s per jaar schelen.  

Wanneer je goedkeuring hebt kun je deelnemen aan de zorg die je wilt. Als je geen goedkeuring hebt kun je altijd in overleg met een verzekeraar. Soms heeft dit namelijk te maken met een enkele code of omdat je voorgaande trajecten en zaken niet bekend zijn. Wanneer je dus last hebt van bijvoorbeeld chronische pijn moet je eerst verschillende andere trajecten en zorg doorlopen om uiteindelijk in aanmerking te komen voor specialistische zorg of een pijn revalidatie traject. 

Kortom, zorg altijd dat je goedkeuring hebt voor zorg die je wenst. Je kunt deze goedkeuring schriftelijk bij je zorgverzekeraar opvragen.  

Wat is de beste basis zorgverzekering 2021?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven