3 Manieren om je zorgkosten in de hand te houden.

3 Manieren om je zorgkosten in de hand te houden.

De kosten voor zorg kunnen als je het echt nodig hebt flink oplopen. Er zijn gelukkig wel een aantal manieren waardoor je zorgkosten beter in de hand kunt houden. In dit artikel vertel ik je hier meer over zodat je mogelijk weer wat lucht en ruimte hebt. 

Het in de hand houden van zorgkosten is lastig. Je hebt te maken met verschillende soort kosten als je eenmaal zorg nodig hebt. Dat maakt overzicht bewaren in de papierwinkel die zorgkosten heet enorm lastig. Want wanneer betaal je een deel van je eigen risico, wanneer kost zorg nu wel of geen geld en waar heb je met je zorgverzekering recht op. Alleen je zorgverzekeraar kan je hier een goed advies in geven. Maar natuurlijk staan die niet altijd te trappelen om goedkeuring voor zorg te geven. Zeker als het om specialistische zorg gaat niet. Op die manier weten verzekeraars de zorgkosten in de hand te houden. Wat je kunt doen om overzicht te bewaren, op zorgkosten te besparen en uiteindelijk je zorgkosten in de hand te houden vertel ik je daarom graag. 

Als je een bril draagt of regelmatig de fysiotherapeut bezoekt voor een behandeling wil je daarvoor natuurlijk goed verzekerd zijn. Daarover zal iedereen het eens zijn. Maar je voor deze specifieke zorg verzekeren kost je maandelijks ook premie.  

Het is dus goed om een duidelijk overzicht te hebben van zorg die je komend jaar verwacht. Daarop kun je een zorgverzekering vergelijken en selecteren. Wat je uiteindelijk veel voordelen zal opleveren. Ben jij benieuwd welke 3 manieren er zijn om je zorgkosten in de hand te houden? 

Welke zorgkosten heb je komend jaar nodig?  

Welke zorgkosten heb je komend jaar nodig?

Als je het afgelopen jaar specifieke zorg als fysiotherapie of alternatieve zorg nodig had is het goed om ook het komend jaar voor deze zorg verzekerd te zijn. Vaak kent verzekeren voor specifieke zorg wel een beperking. Zo kost specifieke zorg je soms een deel van je verplicht eigen risico of krijg je een bepaald aantal behandelingen waarna je de kosten zelf moet betalen. Er zijn veel verschillende soorten vergoedingen waar je dus rekening mee moet houden. 

Ook moet je rekening houden met de maandelijkse premiestijging wanneer je specifieke zorg in een aanvullende zorgverzekering wilt meeverzekeren. In sommige gevallen betaal je meer aan premie dan het je oplevert in het aantal behandelingen.  

Enkele voorbeelden van mogelijke zorg die je kunt voorzien zijn: 

  • Fysiotherapie of manueel therapie.  
  • Tandarts en orthodontie  
  • Brillen, lenzen of gehoortoestellen  
  • Medicatie (specifieke) 
  • Vaccinaties  
  • Alternatieve zorg 

Waar sommige zorgverzekeraars werken met specifieke modules van zorg bieden andere deze zorg in een compleet aanvullend pakket waardoor ze de keuze beperken en makkelijker maken. Welke het meest voordelig is in je situatie verschilt en is absoluut maatwerk waar je zelf het meeste zicht op hebt. 

Heb je recht op zorgtoeslag via de overheid? 

Heb je recht op zorgtoeslag via de overheid?

Er zijn verschillende situaties waarin je mogelijk recht hebt op zorgtoeslag. Je kunt denken aan een beperkt inkomen of enkele andere specifieke situaties. Je kunt of je recht hebt op zorgtoeslag op de website van de belastingdienst vinden. Waar je ook een proefberekening kunt maken. Waarbij je direct weet of je ook in aanmerking komt voor andere toeslagen als huurtoeslag bijvoorbeeld. 

Wanneer je zorgtoeslag wilt aanvragen is het belangrijk dat je een DigiD hebt. Je moet namelijk op de website van de belastingdienst toeslagen inloggen.  

Als je een variabel inkomen hebt is het verstandig om je inkomen hoger te schatten. Op deze manier voorkom je dat je na het jaar toeslag moet terugbetalen. Heb je toch minder verdiend dan je dacht? Dan krijg je automatisch de resterende toeslag op je rekening gestort zodra je inkomen bekend is. 

Omdat de regels omtrent zorgtoeslag veelvuldig veranderen is het goed om op de website van de belastingdienst meer informatie te zoeken. Op die manier beschik je over actuele informatie. 

Kun je het eigen risico maandelijks betalen?  Ook dat zijn zorgkosten.

Kun je het eigen risico maandelijks betalen?

In Nederland ben je verplicht een zorgverzekering te hebben met een verplicht eigen risico dat elk jaar door de overheid wordt bepaald. Als je deze aan het einde van het jaar moet betalen kan dit voor problemen zorgen. Het is daarom beter om gespreid te betalen gedurende het jaar. De premie die je betaald is hierdoor maandelijks hoger. Maar uiteindelijk kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan omdat je het verplicht eigen risico nog moet betalen. 

In sommige gevallen kun je het eigen risico in 12 maanden delen. De meest voorkomende keuze van zorgverzekeraars is het betalen van eigen risico in 10 of 6 termijnen. Dit heeft als reden om drukke perioden (aan het begin- en einde van het jaar) minder belastend te maken voor de financiele afdelingen.  

Wanneer je zorgkosten bij de belastingdienst opgeeft is het goed te weten dat je het verplicht eigen risico niet mag meerekenen. Alles daarbuiten telt wel mee als zorgkosten. Hoe de regels om via de belastingdienst zorgkosten terug te krijgen verloopt is op de website te lezen.  

3 Manieren om je zorgkosten in de hand te houden.
Schuiven naar boven