Chemisch afval, waar kan ik dat naartoe brengen?

Chemisch afval, waar kan ik dat naartoe brengen

Als u huishoudelijk afval hebt waar chemische stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid of voor het milieu, dan hebt u chemisch afval in huis. Het meest bekend zijn batterijen, maar ook medicijnen vallen in deze categorie. Stoffen zoals chroom, kwik en lood behoren ook hiertoe.

Als deze stoffen verbrand zouden worden, zou dit tot luchtvervuiling leiden terwijl ze voor grondwatervervuiling zouden zorgen, als deze stoffen gewoon gestort zouden worden. Daarnaast moet u er ook niet aan denken dat een kind of een huisdier in aanraking zou komen met dit afval. Daarom moet chemisch afval gescheiden worden ingezameld en apart worden verwerkt.  
 
Gemeentes moeten chemisch afval inzamelen, maar iedere gemeente heeft daar zijn eigen methodes voor. Sommige gemeentes hebben hier een speciaal punt voor, een zogenaamd KCA-punt. KCA staat voor ‘klein chemisch afval’.

Bij andere gemeentes kunt u uw chemisch afval gewoon naar het afvalpunt brengen waar u het op de juiste plek moet inleveren. Er zijn ook gemeentes die met een chemokar werken. Deze haalt vaak tevens kleine, huishoudelijke apparaten op. 
 
Naast de diensten van de gemeente, zijn er ook winkels die speciale bakken hebben staan waar u klein chemisch afval in kunt deponeren. U kunt deze winkels herkennen aan het KCA-logo. Voor medicijnen en injectienaalden kunt u het beste bij uw apotheek terecht.

Zij nemen deze spullen in en weten precies wat ze ermee moeten doen. Dus als u klein chemisch afval in huis hebt, gooit u het dan niet bij het normale huisvuil, maar kijkt u even goed waar u dit kunt inleveren. Hiermee garandeert u de veiligheid van de buurt, uzelf en het milieu. 

winkelen

Besparen

chemisch afvalchemische stoffengemeentehuishoudelijkKCAKlein chemisch afvalluchtvervuiling

Comments are disabled.